De ce să faci voluntariat?

by Irina Giurgiu

Voluntariatul este cea mai simplă metodă să te implici social și, deși pentru mulți este ”muncă pe gratis”, voluntariatul oferă nenumărate beneficii. Te ajută în primul rând să te dezvolți ca om, apoi îți oferă oportunitatea să înveți lucruri noi din domenii diferite, să înveți să lucrezi în echipă șamd.

Voluntariatul pe mine m-a ajutat să ajung antrenoarea care sunt astăzi. Am început să fac voluntariat pentru Federația Română de Fotbal, în taberele de fotbal pe care le-a organizat de-a lungul anilor.

În aceste tabere am învățat de la antrenorii cu experiență cum organizezi o pregătire pe mai multe zile, cum faci un program, cum adaptezi antrenamentele la nivelul jucătoarelor, cum faci ca ele să se bucure de fotbal, ca după tabără să meargă să practice acest sport la un club din zona din care provin. Pe lângă faptul că în aceste tabere am cunoscut multe jucătoare talentate și antrenori de la care am avut multe de învățat, pe mine m-au ajutat să decid că vreau să merg pe drumul antrenoratului.

Participarea la aceste acțiuni m-a ajutat să mă fac remarcată ca antrenoare cu potențial de creștere, venind în urma lor propunerea mea ca antrenor secund la Echipa Națională U19.

De multe ori am fost întrebată de cei din jurul meu dacă sunt plătită pentru aceste acțiuni. Dorința de a participa și de a câștiga experiență a fost peste partea financiară. Când ești la început de drum, partea financiară nu trebuie să fie primordială.

Poate cel mai important aspect al voluntariatului este faptul că poți câștiga experiență profesională, care îți poate folosi în obținerea unui loc de muncă. Dacă îți dorești să devii antrenor, poți merge să faci voluntariat la un club sportiv, să testezi dacă ți se potrivește. Multe persoane au fost cooptate în staff-urile tehnice sau administrative ale unor cluburi în urma activității lor voluntare.

De asemenea, dacă nu îți dorești neapărat o carieră în domeniul sportiv, dar vrei să te implici în evenimente sportive, acestea îți pot oferi clipe de neuitat. De exemplu, ai ocazia să întâlnești personalități pe care le poți vedea doar la TV. Dacă ești voluntar la un meci internațional, îți poți întâlni jucătorii favoriți.

În ultima perioadă s-au dezvoltat multe programe de voluntariat, inclusiv în fotbal, și deși trăim într-o perioadă cu multe restricții și în viața sportivă, nu ezita să te oferi ca voluntar și să faci primii pași într-o carieră în domeniu!

You may also like

Leave a Comment