Franța – Elveția văzut din tribună

by Irina Giurgiu

De mai bine de un an și jumătate nu am mai fost la un meci pe stadion și mă bucur că am avut ocazia să fiu pe Arena Națională la meciul dintre Franța și Elveția din optimile EURO 2020. Am așteptat cu nerăbdare meciul și cu siguranță a fost unul dintre cele mai frumoase meciuri văzute pe un stadion.

Am ajuns în tribuna Arenei Naționale cu două ore înainte de fluierul de start, deoarece îmi doream să văd cum se organizează staff-ul și cum se pregătesc pentru partea de încălzire. Echipa Franței a ajuns mai devreme la stadion, iar jucătorii au ieșit să vadă gazonul, intrând apoi la vestiare, în timp ce Elveția a ieșit pe teren direct la încălzire.

Încălzirea Franței a început mai devreme, jucătorii au făcut fiecare individual o încălzire, câțiva făceau exerciții de mobilitate, alții pase scurte, alții driblinguri și mișcări înșelătoare, după care a urmat partea de activare musculară pentru cei din primul 11. Au trecut iarăși la minge făcând pase în 2 sau 3, urmate de un joc de posesie, finalizare la poartă și au terminat încălzirea cu 3 sprinturi pe distanțe scurte. Încălzirea Elveției a fost puțin mai scurtă, jucătorii au ieșit mai târziu la încălzire și au intrat la vestiar mai devreme. Elveția a făcut o încălzire cu aceleași părți ca și Franța, diferențele au apărut doar la partea de organizare.

Recunosc că la început de meci nu am avut o favorită, m-am gândit doar să mă bucur de fotbal. După părerea mea, Franța a început jocul cu o mare siguranță și se vedea ca nu le dădeau șanse Elveției, nu credeau că o să le pună probleme. Dar Elveția a început jocul foarte bine, cu atitudine și cu încredere că poate să se lupte de la egal la egal cu campioana mondială.

Golul marcat de Elveția în minutul 15 a apărut dintr-o fază care nu promitea prea multe, iar din momentul acela echipa a prins încredere. Pe lângă jocul bun de pase, Elveția a avut o organizare defensivă foarte buna în prima repriză. Cu avantaj la pauză de partea elvețienilor, m-am gândit că Franța o să vină de la vestiare mult mai motivată. Acest lucru s-a văzut și din schimbările făcute la pauză de Didier Deschamps. Părea ca meciul este controlat de Franța, dar Elveția primește în minutul 55 o lovitură de la 11 m. Ratarea acesteia a readus Franța în joc, iar Benzema a marcat două goluri în două minute. La acest scor Franța era aproape sigură de victorie, golul spectaculos direct în vinclu al lui Pogba aducând și mai multă siguranță. La 3-1 pentru Franța, suporterii francezi au început să cânte, să danseze, dar nu s-au bucurat mult pentru că Elveția nu a renunțat la luptă și a marcat ă în minutul 81 golul de 3-2.  Antrenorul Elveției face mai multe modificări și jocul echipei se schimbă, iar în minutul 90 egalează și trimite meciul în prelungiri.

În prelungiri meciul este diferit față de cele două reprize pentru că oboseala își spune cuvântul și apar greșeli de ambele părți. După cele două reprize de prelungiri se ajunge la loviturile de departajare, la care cu suspans marchează ambele echipe până la ultima lovitură din cele 5. Mbappe, unul dintre cei mai buni jucători din lume, ratează și își trimite echipa acasă.

Acest meci pentru mine a fost ca o lecție, pentru că am văzut două echipe foarte bune care au jucat un fotbal frumos și cu siguranță revenirea Elveției ne arată că un meci se termină doar la fluierul arbitrului și nu la scorul de 3-1 sau după un penalty ratat.

Fiecare meci de fotbal este unic și cu siguranță partea mentală și atitudinea de luptător nu trebuie să lipsească niciodată!

_

Foto: UEFA EURO 2020

You may also like

Leave a Comment