Beneficii aduse de meciuri internaționale

by Irina Giurgiu

După cum scriam și în articolele trecute, sportul îți oferă multe oportunități, iar astăzi m-am gândit să scriu despre oportunitatea de a vizita alte țări, de a observa alte culturi din punct de vedere sportiv.

Din anul 2015 am participat la multe turnee și meciuri internaționale și, după fiecare meci, mă întorceam acasă cu o dorință mai mare de muncă pentru a crește nivelul fotbalului feminin și pentru a ne apropia de nivelul altor țări mai dezvoltate din punct de vedere fotbalistic.

Una din cele mai frumoase experiențe din viața mea a fost călătoria în SUA cu Naționala României din 2016, când am jucat două meciuri amicale în compania campioanei mondiale. Am avut parte de o experiență unică, am simțit în adevăratul sens al cuvântului ce înseamnă să se aprecieze fotbalul feminin, cu peste 20 mii de spectatori la meciul de pe LA Galaxy. Pe lângă cele două meciuri am putut să vedem și terenuri pline de fetițe care jucau fotbal și se bucurau de acest sport fără să fie criticate sau arătate cu degetul.

Cultura fotbalului feminin este foarte bine dezvoltată, fetele practică acest sport de la vârste fragede, există campionat la nivel liceal și universitar, de aici făcând pasul către campionatul intercluburi. Jucătoarele sunt foarte apreciate de comunitate și, cu siguranță, rezultatele avute de SUA a adus suporterii alături de echipă, fotbalul feminin din SUA fiind mai apreciat decât cel masculin.

Cu siguranță toate experiențele internaționale ajută jucătoarele să-și dorească și ele să ajungă la nivel înalt și să facă performanță. Sunt multe jucătoare care și-au schimbat obiectivele după ce au văzut ce înseamnă să joci la nivel înalt și au muncit să ajungă acolo. Avem multe jucătoare românce care ne reprezintă cu succes în campionatele puternice din Europa și cu siguranță aceste jucătoare sunt modele pentru jucătoarele tinere care vin din urmă. De apreciat sunt și jucătoarele care joacă în campionatul României și care au avut reușite la echipele de club și ele sunt modele pentru jucătoarele tinere.

Și la echipa de club se poate face acest schimb de experiență atât de benefic pentru dezvoltarea jucătorilor. De-a lungul timpului, am vorbit cu mai mulți antrenori care mi-au povestit din experiența lor și au spus că au avut echipe care câștigau tot pe plan județean, iar experiența de la turneele internaționale i-au făcut pe copii să înțeleagă că mai au mult de muncit și să nu se mulțumească cu puțin.

De asemenea, la rândul meu fac tot posibilul să ofer jucătoarelor de la club astfel de experiențe, iar turneele la care am participat în Ungaria, de exemplu, cu siguranță le-a făcut să vadă fotbalul și drumul lor în acest sport din altă perspectivă.

Trebuie să profităm de astfel de oportunități, să ”gustăm” din rețeta țărilor mai dezvoltate pentru că doar deschizându-ne orizonturile putem crește nivelul fotbalului românesc.

_

Foto: Federația Română de Fotbal

You may also like

Leave a Comment