Ce faci după încheierea carierei sportive

by Irina Giurgiu

Viața de sportiv este scurtă și este foarte important să îți planifici viitorul, pentru momentul când nu mai poți să performezi. Am întâlnit mulți sportivi la vârste mature, care nu știau ce vor face după ce își încheie cariera și consider că o planificare este esențială pentru o stare de bine și un confort psihic.

În perioada în care ești sportiv nu trebuie să neglijezi școala pentru că mai târziu o să ai nevoie de acele cunoștințe importante pentru dezvoltarea ta, iar ca sportiv de performanță trebuie să iei în calcul și apariția unor accidentări care te pot scoate definitiv din activitate.

Sunt sportivi care intră în depresie după ce își încheie activitatea pentru că viața lor se schimbă radical după ce renunță, dar cu siguranță aceste lucruri pot să fie evitate dacă pregătești perioada respectivă, dacă îți conturezi un plan.

Dacă îți vezi viața în continuare în sport, pentru a găsi ce îți place să faci poți să petreci câteva ore pe zi cu diferiți membrii ai staff-ului echipei și să vezi dacă ți-ar plăcea să faci munca pe care o fac ei. Spre exemplu dacă vrei să fii antrenor, poți să mergi la grupele de juniori ale clubului să vezi dacă ți-ar plăcea să lucrezi cu copii sau poți să mergi la echipa a II-a a clubului să vezi cum se lucrează cu o grupă de seniori. Cu siguranță sunt multe oportunități de a putea rămâne în fenomen. Îmi aduc aminte de un coleg care a avut o accidentare gravă la 20 de ani și atunci și-a dat seama că el vrea să fie preparator fizic, ca să ajute jucătorii să prevină aceste accidentări și pot să spun că în momentul acesta are o carieră frumoasă în această zonă.

După ce ai ales domeniul în care vrei să activezi este important să începi să studiezi, poți să faci cursuri în domeniul respectiv sau să te înscrii la o facultate cu profil specific. Sunt multe cazuri de sportivi care au studiat, fără să își neglijeze cariera. De exemplu Nadia Nadim, una din cele mai bune jucătoare, studiază medicina și joacă fotbal la cel mai înalt nivel.

Deci se poate, nu te mulțumi cu puțin și treci la treabă!

_

Fotografie creată de Jeff Stapleton, de la Pexels

You may also like

Leave a Comment