Comportamentul antrenorilor

by Irina Giurgiu

Îmi amintesc cu drag de copilărie și de prima antrenoare de handbal pe care am avut-o la vârsta de 12 ani. Prima experiență a fost foarte plăcută pentru că am avut șansa să mă antreneze una dintre cele mai îndrăgite antrenoare din Baia Mare. Numele ei este Facăoaru Rodica și este persoana care m-a făcut să merg cu plăcere la fiecare antrenament și să-mi doresc să joc din ce în ce mai bine ca să primesc aprecierea ei. Recunosc că atunci nu îmi dădeam seama ce înseamnă să ai un antrenor care să știe cum să vorbească cu fiecare copil în parte și să-l încurajeze permanent.

De-a lungul timpului am văzut foarte multe tipuri de antrenori și observ cât de important este primul antrenor și nu numai. Din experiența de sportivă am învățat foarte multe lucruri pe care încerc să le pun în practică pentru a ajuta sportivele să joace cu plăcere și să le ajut să fie oameni mai buni în viața de zi cu zi.

Ca antrenori sau profesori, trebuie să avem în vedere categoria de vârstă pe care o antrenăm sau la care predăm și să ne adaptăm la nevoile și capacitatea de învățare a copiilor. Sunt de acord cu disciplina și cu reguli care trebuie respectate, dar să nu cădem în partea de agresivitate verbală sau fizică.

Probabil unii dintre cei care antrenează nu își dau seama că pot să marca negativ viața unui copil. Sunt mulți copii care renunță la fotbal sau la alte sporturi pentru că antrenorul nu se adaptează la nivelul copiilor pe care îi antrenează. Lipsa de răbdare, agresivitatea, modul de a vorbi pot afecta o grupă încă de la ințiere, iar copii cu potential pot renunța la un sport pe care îl iubesc din cauza mediului în care îl practică. Dacă ești antrenor și de-a lungul timpului îți pleacă mulți copii, este posibil să fie problema și la tine.

Sportul înseamnă disciplină, dar să avem grijă să știm să facem diferența între o grupă de copii și o echipă de seniori. Am văzut copii traumatizați de antrenori/profesor care cu greu au reușit să își recapete încrederea în ei, dar am văzut și copii care își copiază antrenorul și fac același lucru pe teren cu alți copii.

Consider că la o vârstă fragedă educația are un rol important în viața sportivă, este perioada în care un copil asimilează foarte repede și este important să le dăm informații bune care îi pot ajuta să crească din punct de vedere profesional și personal.

You may also like

Leave a Comment