În vizită la academii de fotbal din Ungaria

by Irina Giurgiu

Concediul de anul acesta a fost planificat în așa fel încât să pot să mă relaxez, distrez, dar și să învăț lucruri noi. Săptămâna trecută am fost în vizită la trei academii de fotbal din Ungaria pentru a vedea modalitatea lor de lucru, de organizare, infrastructură și am avut oportunitatea de a întâlni persoane care au împărtășit din experiența lor.

În Ungaria sunt zece academii în care Guvernul, în colaborare cu Federația Maghiară de Fotbal, investește pentru a le susține activitatea și dezvoltarea. Am avut șansa de a ajunge la trei dintre acestea cu ajutorul lui Augustin Bolboacă, fost jucător român stabilit în Pécs, acum director tehnic al clubului PMFC Sportolda.

În prima zi am vizitat chiar clubul PMFC Sportolda, iar Augustin Bolboacă ne-a prezentat bazele clubului și ne-a povestit cum Guvernul îi ajută cu construirea unei noi baze sportive, proiect susținut financiar și de Federația Maghiară de Fotbal. În cadrul PMFC Sportolda, care o să primească statutul de academie în ianuarie 2022, după o muncă asiduă, are legitimate 110 jucătoare: senioare (Liga 2), U17, U15, U13 și mai mici. Am participat la câte un antrenament al grupelor U17 și U15, la care au participat 30 de fete sub îndrumarea a patru antrenori. Mi-a plăcut energia fetelor, receptivitatea lor, alături de organizarea impecabilă a staff-ului.

În ziua a doua am vizitat clubul ETO Győr, un club de tradiție care a acordat în ultimii ani o mare atenție fotbalului feminin. Aici am întâlnit-o pe Alexandra Toth, directorul tehnic al academiei, fostă jucătoare a Echipei Naționale a Ungariei. Clubul are echipă de senioare în prima ligă, urmată de grupele de la academie – U17, U15, U13. Jucătoarele sunt cazate împreună în incinta complexului sportiv, merg împreună la școală, masă și antrenamente, totul în mod gratuit.

Un lucru pe care a pus accentul Alexandra a fost cât de important este staff-ul și cum încearcă să-și țină colegii motivați. Fiecare grupă este obligată să aibă: antrenor principal, antrenor secund, antrenor cu portarii, preparator fizic, analist video, kinetoterapeut, medic și psiholog. Toate persoanele implicate ajung dimineața în jur de ora 9:00 la stadion și pleacă după antrenament, după ce au introdus toate datele despre antrenament. Fiecare academie lucrează foarte bine cu Federația și trimite săptămânal programul zilnic, de antrenament, eventuale testări etc.

A treia zi credeam că nu va aduce mari noutăți față de celelalte două zile, dar am fost surprinsă de tot ce am găsit la Haladás-Viktoria FC, unde am întâlnit-o pe Markó Edina, fostă antrenoare a Echipei Naționale a Ungariei, acum director tehnic al academiei. Mi-a plăcut mult modul ei de gândire și viziunea academiei. Și-a adus alături pe unii dintre cei mai buni oameni din Ungaria cu care a lucrat și la Echipa Națională și ne-a prezentat fiecăruia în parte, putând să îi și vedem la treabă. La această academie fiecare antrenor trebuie să ajungă în jur de ora 9.00 și pleacă seara, după finalizarea raportului pentru antrenament. Ca și număr de antrenamente sunt în jur de 7, sunt zile cu 2 antrenamente și zile cu un singur antrenament.

Înainte de începerea pregătirii, fiecare jucătoare este testată două săptămâni de tot staff-ul medical, după care ele intră pe teren și antrenorii fac antrenamente în funcție de nevoile fiecărei jucătoare, de ex. o jucătoare care nu și-a făcut partea de pregătire primită acasă, trebuie să facă separat antrenamente și, când ajunge la nivelul dorit, intră în programul echipei.

La această academie sunt șase terenuri, liceul, unitatea de cazare și cantina în baza sportivă, fetele au aceleași condiții ca și băieții. Sala de forță este dotată cu aceleași aparate ca și la Echipele Naționale. M-am bucurat să le întâlnesc acolo pe două dintre jucătoarele Echipei Naționale a României, Herczeg Andrea și Gődér Brigitta, și m-am bucurat să văd în ce condiții se antrenează. După vizitarea bazei sportive, am stat și la antrenamentul echipei de senioare, mi-a plăcut foarte mult relația staff-ului cu jucătoarele și modul de desfășurare a antrenamentului.

Au fost câteva zile foarte încărcate cu acumularea multor informații și m-am întors acasă cu dorința de a pune în practică lucrurile văzute acolo. Astfel de experiențe ne ajută să vedem cât de important este să existe susținere pentru dezvoltare, cât de importantă este infrastructura și cât de important este să poți să lucrezi fără limitări.

You may also like

Leave a Comment