Pregătirea mentală a sportivilor

by Irina Giurgiu

Cei patru factori importanți ai jocului de fotbal sunt factorul tehnic, factorul fizic, factorul tactic și factorul mental. Pregătirea mentală este extrem de importantă în viața sportivilor și consider că aceasta face diferența între un sportiv care renunță la carieră, un sportiv bun și unul foarte bun, cu rezultate extraordinare.

Atitudinea pozitivă este foarte importantă pentru un sportiv și nu mă refer doar la antrenamente și meciuri, ci și la viața din afara terenului de sport. Este foarte important să ai obiective și să muncești pentru a atinge potențialul tău maxim, iar asta poți face doar dacă îți dorești cu adevărat și crezi în visul tău. Mentalitatea te ajută să devii un sportiv bun și trebuie să te înconjori cu persoane pozitive de la care ai ce învăța.

Cu siguranță din viața unui sportiv nu lipsesc eșecurile, dar important este să înveți din aceste experiențe negative, să te ridici și să fii mai puternic. Tot timpul spun că victoria durează o zi și înfrângerea la fel. De multe ori un sportiv învață mai mult din înfrângeri, decât din victorii. Este important să analizezi fiecare meci în parte, prima dată să te analizezi pe tine, apoi echipa și adversarul.

După un meci pierdut, ca să poți progresa, trebuie să te gândești ce ai face dacă ai mai avea șansa să rejoci acel meci, ce ai face mai bine, iar ce ai făcut bine să repeți. Nu trebuie să dai în extrema cealaltă și să nu te mai intereseze rezultatele.

Dacă ai nevoie de un ajutor nu ezita să apelezi la un psiholog sportiv pentru a putea să vorbești deschis și să te ajute să analizezi lucrurile pe care le-ai făcut și cum poți să crești, să te dezvolți pentru a ajunge o mai bună variantă a ta. De asemenea, este recomandat ca o echipă care dorește să ajungă cât mai sus, să coopteze în staff-ul echipei și un psiholog. Acesta poate aduce un plus atât la nivel individual – jucători antrenori, cât și la nivel colectiv – echipă.

Cu siguranță toți avem momente bune și momente mai rele, dar indiferent de situație este important să nu ne pierdem încrederea în noi și să mergem mai departe pentru a ne atinge obiectivele și pentru a fi mulțumiți de noi.

Este final de sezon și majoritatea sportivelor doresc să intre în vacanță. A fost un sezon greu, cu pauze lungi, urmate de perioade aglomerate, și, cu siguranță, această vacanță le va ajuta să își revină din punct de vedere fizic, dar foarte important este ca ele să își revină și din punct de vedere mental. Să lase în urmă ce a fost rău în acest sezon și să revină cu bateriile încărcate.

Le doresc tuturor sportivelor să se bucure de vacanță, să revină mai puternice și pline de energie pozitivă pentru un nou sezon competițional. Nu uita că totul este posibil, dar trebuie să muncești pentru visul tău!

_

Foto: FRF

You may also like

Leave a Comment