De ce să NU renunți să joci fotbal

by Irina Giurgiu

De-a lungul timpului am întâlnit multe jucătoare talentate care au renunțat să joace fotbal și mă preocupă foarte mult acest subiect. Și, pentru că îmi doresc să pot ajuta fetele să nu renunțe atât de ușor, m-am gândit să scriu despre câteva lucruri pozitive pe care ți le poate oferi acest sport.

Din proprie experiență spun că nu este ușor să ajungi la un nivel înalt. Drumul meu spre nivelul la care am ajuns în cariera mea nu a fost deloc ușor și recunosc că am avut și eu momente în care am spus că renunț, dar am avut norocul de a avea alături oameni care m-au susținut și încurajat, iar acum îmi rămâne doar să le mulțumesc.

Multe fete renunță la fotbal din cauza anturajului sau din cauza presiunii celor apropiați. Am întâlnit multe persoane care nu credeau în fotbalul feminin și îmi spuneau că îmi pierd timpul, că nu o să am o carieră în acest sport, că nu o să câștig bani ca să mă întrețin, că nu arăt ca un băiat și multe alte lucruri auzite de-a lungul timpului. Uneori chiar m-au pus pe gânduri, dar după fiecare moment greu, analizam lucrurile foarte bine și îmi puneam întrebarea cea mai importantă: de ce practic acest sport? De fiecare dată îmi răspundeam că e ceea ce îmi place cel mai mult și merită să îmi dedic timpul fotbalului.

De curând am avut o discuție cu o prietenă, legată de regretele pe care le avem și pot spune că nu am multe regrete pentru că tot timpul am făcut ce mi-a plăcut, fără să fiu obligată să fac lucruri pe care nu mi le doream. Unul dintre cele mai mari regrete este că nu am aflat că există fotbal feminin la o vârstă mai mică, mi-ar fi plăcut să ajung să joc la Echipa Națională, să mi se cânte imnul purtând tricoul României. De aceea vreau să ajut jucătoarele să lupte pentru visul lor, să nu renunțe atât de ușor, să muncească și să profite de fiecare moment petrecut pe teren pentru a nu avea regrete la maturitate. Fetelor, aveți atâtea posibilități să practicați acum fotbalul, dacă chiar vă doriți acest lucru!

Fotbalul îți creează amintiri, făcând parte dintr-o echipă și jucând în campionat, te ajută să călătorești, să îți cunoști țara, să cunoști alte tradiții. Îți oferă clipe minunate prin victorii, te întărește prin înfrângeri, te responsabilizează. Cele mai frumoase amintiri ale mele sunt legate de fotbal și pentru asta nu o să regret că am continuat în momentele grele.

Dacă muncești foarte mult, din fotbalul feminin se pot câștiga și bani, poți să îți asiguri un viitor și după cariera sportivă pentru că există multe oportunități pentru sportivi de a continua în domeniu, dar despre acestea vorbim într-un articol viitor.

Sunt atât de multe lucruri pe care ți le poate oferi fotbalul, dar trebuie să crezi în visul tău și să muncești în fiecare zi pentru acest lucru. Uitându-ne la exemple de la Echipa Națională de senioare, vedem că se poate! Și că fotbalul feminin are viitor! Trebuie doar să credeți în voi și să nu vă mulțumiți cu puțin! 

_

Foto: Diana Coltofean

You may also like

Leave a Comment