Importanţa comunicării

by Irina Giurgiu

Comunicarea este foarte importantă atunci când faci parte dintr-o echipă şi consider că fiecare dintre noi trebuie să învățăm să comunicăm cât mai bine pentru ca persoanele de lângă noi să primească mesajul corect şi nu distorsionat.

În ultima perioadă m-am gândit şi am căutat soluţii pentru a avea o comunicare mai bună cu jucătoarele pe care le antrenez, cu părinții jucătoarelor şi, nu în ultimul rând,  soluții ca jucătoarele pe care le antrenez să aibă o comunicare bună, eficientă în teren, dar şi în afara lui.

De multe ori am avut impresia că mesajul meu nu a ajuns corect la jucătoarele pe care le antrenez şi cu siguranţă acest lucru trebuie îmbunătăţit. Trebuie să folosim cuvinte pe înţelesul jucătorilor pe care îi antrenăm şi să le explicăm cuvintele specifice jocului de fotbal. Îmi amintesc de o fază dintr-un meci, când i-am spus unei jucătoare să iasă şi ea a vrut să iasă din teren, dar mesajul meu era să urce linia de fundaşi şi să iasă până la mijlocul terenului. Atunci mi-am dat seama că trebuie să le explic expresiile care se folosesc pe terenul de fotbal pentru ca acestea să interpreteze greşit mesajul.

Pe lângă o comunicare eficientă cu antrenorul, îmi doresc ca jucătoarele pe care le antrenez să comunice pe teren, deoarece acest lucru este necesar ca echipa să joace bine. Pe lângă comunicare, este necesar ca jucătoarele să aibă încredere unele în altele pentru a recepţiona informaţia. Cuvintele cele mai des folosite pe teren sunt: singură, vine, plec, ieşi (ieşirea din apărare) etc., aceste sunt cuvinte uşoare care se pot folosi şi în momentele de criză şi oboseală.

Pe teren portarul trebuie să vorbească tot timpul cu fundaşii pentru că el vede cel mai bine jocul, fundaşii cu mijlocaşii şi mijlocaşii cu atacanţii. Cu siguranţă la unele faze trebuie să fie o comunicare cu toată echipa, mai ales la fazele fixe.

Consider că o comunicare bună poate să prevină anumite neînţelegeri şi confuzii și ajută la evitarea conflictelor. Conflictele cu siguranţă apar într-o echipă, dar cu o comunicare bună putem să facem să fie mai rare şi să le rezolvăm mai repede.

Pentru o comunicare bună trebuie să ne cunoaştem bine jucătoarele, dar şi jucătoarele între ele. Să cunoaştem modul în care le place să li se transmită informaţia şi cum reacţionează în momentele când cineva le spune un lucru negativ sau pozitiv.

Cu siguranţă toţi greşim în comunicare, mai ales când echipa trece prin momente grele, dar important este să ne recunoaştem greşeala şi să învăţăm din ea.

_

Foto: Diana Coltofean

You may also like

Leave a Comment