Nu am timp!

by Irina Giurgiu

„Nu am timp” … de multe ori aud acest lucru care mă pune pe gânduri și mă întreb dacă este oare adevărat. Nu am timp să alerg, nu am timp să citesc, nu am timp să mă întâlnesc cu familia etc.

Suntem într-o perioadă în care nu avem timp pentru cele mai importante lucruri pe care trebuie să le facem pentru noi și familia noastră. De curând am auzit că nu avem timp să ne vizităm familia, deși locuiește la doar câțiva kilometri distanță. Dăm vina pe timp și ajungem să ne mințim singuri, când tot ce trebuie să facem este să ne organizăm mai bine.

Familia pentru mine este foarte importantă și încerc să o vizitez cât de des pot, chiar dacă este la sute de kilometri distanță, deoarece acest lucru mă face să mă întorc cu energie și cu o mai mare forță de muncă. 

Pentru o organizare bună, trebuie să știm care sunt lucrurile importante pentru noi, să ne stabilim prioritățile. Ce este mai important într-o zi de weekend? Să lenevesc în fața televizorului sau să îmi vizitez părinții, de exemplu. Dacă ne oprim puțin din tot ce facem și analizăm care este timpul cu adevărat productiv dintr-o zi, ne putem da seama dacă ne-am folosit sau nu timpul cu responsabilitate, cu folos.

Am întâlnit persoane foarte importante, cu un program foarte încărcat, dar care își fac timp să răspundă la un apel sau e-mail, dar și persoane care dau impresia că agenda le este plină și nu răspund la apeluri/e-mail. În astfel de momente îți dai seama ce înseamnă să îți organizezi bine timpul.

Nu sunt perfectă și recunosc că lucrez la a-mi îmbunătăți organizarea timpului, îmi place să îmi notez într-o agendă lucrurile pe care trebuie să le fac, în ordinea priorităților. Reușesc să îmi împart timpul în așa fel încât să persiste starea de bine și de mulțumire. Cu siguranță, dacă nu avem o disciplină, se vor aduna multe lucruri și riscăm să ajungem în zona de stres.

Noi controlăm timpul și nu timpul ne controlează pe noi!

_

Fotografie creată de Hassan OUAJBIR, de la Pexels

You may also like

Leave a Comment