Importanța planificării în fotbal

by Irina Giurgiu

Jocul de fotbal a evoluat foarte mult în ultimii ani, fiind necesară o planificare corectă a pregătirii. Mulți antrenori neglijează această planificare și fac antrenamentele de pe o zi pe alta, iar acest lucru nu contribuie la dezvoltarea sportivilor sau, și mai rău, duce la dezantrenare.

Planificarea trebuie făcută în funcție de perioada de pregătire, respectiv precompetițională, competițională și de tranziție, iar o mare importanță este setarea obiectivelor de pregătire și de performanță. Astfel, planificarea activității de pregătire are caracter ciclic și este realizat în funcție de obiectivele pe termen scurt, mediu și lung: macrociclul (anual/sezon), mezociclul (de la 3 la 6 săptămâni), microciclul (săptămânal). În planificare trebuie să ținem cont de vârsta biologică/cronologică, gen, calitățile sportivilor, aspecte de îmbunătățit etc și trebuie să includă cele patru componente ale antrenamentului: pregătirea tehnică, pregătirea tactică, pregătirea fizică și pregătirea mentală.

Este perioada de iarnă și este un moment bun pentru a face o planificare, dacă nu ați făcut-o până în aceste moment. Fiecare perioadă de pregătire trebuie tratată în funcție de cele enumerate mai sus, dar cu siguranță aveți mult mai multe aspecte de luat în vedere, în funcție de echipele cu care lucrați. De multe ori, după perioada vacanței, nu știm la ce nivel se întorc sportivii, de aceea este important să se facă o testare fizică pentru a vedea la ce nivel se află fiecare sportiv.

În funcție de rezultatele testelor, pregătirea trebuie să înceapă treptat, dacă sportivii nu au avut un program de vacanță sau dacă au avut și nu a fost efectuat. În această situație, fac referire mai mult la sportivii juniori sau la sportivii amatori.

M-am gândit să vă scriu câteva informaţii despre perioada precompetiţională pentru că ne aflăm în acest moment al anului.

În perioada precompetiţională (4-6 săptămâni) este important să atingem următoarele obiective: creşterea capacităţii funcţionale a organismului, motivarea sportivilor pentru a avea încredere în forţele proprii, învăţarea și perfecţionarea procedeelor tehnice (mulţi sportivi sunt deficitari şi acesta este o perioadă foarte bună pentru a lucra la aceste aspecte), dezvoltarea calităţilor motrice specifice şi, nu în ultimul rând, pregătirea tactică.

Perioada precompetițională se împarte în două părţi:

  • perioada de pregătire generală – exercițiile generale nu au o asemănare directă cu practica jocului de fotbal şi nu influențează mult performanţa, dar îndeplinesc un rol însemnat în pregătirea fizică, pentru a compensa carențele pe care le au sportivii.
  • pregătirea specifică – rolul principal al pregătirii specifice este de a continua pregătirea generală în concordanţă cu particularitățile fiziologice şi metodice. Adaptarea permanentă a organismului sportivului la un volum de efort din ce în ce mai mare la antrenament și, în final, în competiții ajută la o refacere rapidă.

În prima etapă trebuie să lucrăm mai mult la pregătirea generală, 2-3 săptămâni, iar în a doua parte trebuie să lucrăm mai mult pe specificul jocului de fotbal.

În aceste două părți trebuie să fie introduse exerciţii prin care jucătorii să fie nevoiţi să ia decizii. Dezvoltându-se foarte mult fotbalul, trebuie să ținem pasul cu noile metode de pregătire, iar metoda tradiţională doar cu alergări de lungă durată nu mai este o metodă care dă rezultate în jocul de fotbal.

You may also like

Leave a Comment